De 4 ingrediënten voor succes

FullSizeRender-74

Tijdens mijn queeste naar de opening om Uitgeversland te betreden, houd ik oren en ogen goed open. De ingang is namelijk niet eenvoudig te vinden. Diverse uitgevers hebben me toevertrouwd dat zij hooguit 1% van de slush pile (= het ongevraagd opsturen van een manuscript naar de uitgever) daadwerkelijk uitgeven. Of minder. Toch krijgen ze iedere week bergen manuscripten met post toegezonden. Hoopvolle debutanten beproeven hun geluk in de hoop de ontdekking van het jaar te worden. Of liever nog: de ontdekking van de eeuw! In de paar jaar dat ik schrijf heb ik diverse auteurs gesproken die op deze manier wél hun debuut hebben gemaakt. Met name kleinere uitgevers rekruteren zo hun verse bloed. Gelukkig maar. Het is dus mogelijk om op deze traditionele wijze je droomdebuut te maken.

Maar is het mijn weg?

Waarom niet? Grote voorbeelden gingen me voor. Zoals bijvoorbeeld Stephen King. Jarenlang stuurde hij zijn kortverhalen naar talloze uitgevers in de hoop een paar centen te verdienen en natuurlijk om ontdekt te worden. Talloze verhalen schreef hij die niemand leek te willen. Hij kon de ingang naar Uitgeversland niet vinden. Ondanks de vele afwijzingen die hij na ontvangst aan zijn prikbord pinde, gaf hij de moed niet op. Bij één verhaal had hij geen goed gevoel en gooide het in de prullenmand. Zijn vrouw viste het manuscript eruit en spoorde King aan om het af te schrijven. Hij noemde het verhaal Carrie en het werd zijn droomdebuut. Carrie betaalde zijn eerste huis, gaf hem meteen een A-status als horrorauteur en is ondertussen driemaal verfilmd. Wonderen gebeuren.

Maar is dat voor mij weggelegd?

Moet ik hopen op een wonder? Laat ik eens kijken wat de meester zelf te zeggen heeft. In zijn schrijfboek Over leven en schrijven, zegt King: “Maak meters en schrijf altijd en overal. Schrijf minstens 2.000 woorden per dag dan versloffen je karakters niet.” Maar hij zegt ook: “als je een redelijk auteur bent, word je nooit een geweldig auteur. Het maakt niet uit hoeveel meters je maakt: middelmaat blijft middelmaat.”

Voor debuteren zou je dus de volgende ingrediënten nodig hebben:

volharding, kilometers, geluk en talent.

Je hebt volgens King alle vier nodig om een droomdebuut te maken. Ik heb nog geen idee of slush pile mijn ingang naar succes zal vormen, maar ik weet wel dat ik niet opgeef. Ik reis verder en zoek tijdens mijn tocht naar een klavertje vier. Volharden zal ik, kilometers maken doe ik. En talent…

Ps. Hier is mijn recensie De King leeft  van het boek van Stephen King. https://www.hebban.nl/recensies/nienke-pool-over-over-leven-en-schrijven

IMG_1798

Ps2. Beeld zag ik in Harrods. Het was niet van goud maar wel onbetaalbaar. Het is een symbool van: trek je van niemand iets aan en volg je eigen weg.

 

 

2c reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *