De Bloedhonden

IMG_1344

Daar waar een kudde schapen vrij rond loopt, schuilen de bloedhonden. Met schuim op de lippen. Bij de grote kudde van “wannabe bestselling authors “is dat niet anders. Er is geld te verdienen, dus liggen er roofdieren op de loer. En als de centjes niet eerlijk verdiend kunnen worden dan is er altijd nog de slinkse manier.

Dat is net als bij alle oplichters: ze lijken verdomd echt en zijn op het eerste gezicht niet van de bonafide uitgevers (groot en klein) te onderscheiden.

Een milde vorm van bloedhonden. Via social media bereikt mij bijna dagelijks het verzoek om iets te schrijven. Natuurlijk hebben ze geen geld, maar er zal reclame voor mijn naam worden gemaakt(…) Verzoeken variëren van: Maak een documentaire over Mata Hari (daar weet ik net zoveel van als de gemiddelde Nederlander, dus waarom ik?) en wij zullen uw naam op onze site vermelden(…) Of: er is nog geen boek voor kinderen over de Slag om Arnhem. Schrijft u dat even en dan start ik een crowdfundingscampagne op(…) Of (en deze is echt schering en inslag): als u eens per week (gratis) een bijdrage levert voor onze site dan vermelden wij u op de lijst van vaste medewerkers(…) Ik krijg verzoeken over gratis lesgeven, artikelen schrijven en ga zo maar door. Mensen, luister! Dit is allemaal echt heel veel werk! Als ik dat gratis zou doen, waar moet ik dan de huur van betalen?

Dat bedoelen kunstenaars met “het verhaal van de bakker” waar het brood ook niet voor nop is. Ik zeg gewoon “nee” en op een paar boze mails en veel gescheld na, is hier de kous mee af.

Een agressievere vorm van bloedhonden. Als hobbyschrijvers zich realiseren dat hun boek wellicht niet bij de reguliere boekhandel op de plank komt, gaat menigeen op zoek naar begeleiding. Via internet is het aanbod overweldigend en de beloofde gouden bergen reiken tot ver over de horizon. En – net als bij de bakker – van buiten kan het er mooi uit zien, maar het gaat om de smaak van het brood. Bij de bakker kunt u dat voor 2 euro uitproberen; bij auteursbegeleiding loopt de teller vanaf 1500 euro. Dit is geen oplichting op zich: Er zijn zeer gedegen redacteuren en begeleiders te vinden.

Die toveren uw manscript om van een kikker naar een … mooie versie van die kikker.

Ze helpen u, maar het blijft uw manuscript. Tussen al die goede bakkers zitten heel veel koekebakkers, die de Nederlandse taal nog slechter beheersen dan u en ik. Van redactie en uitgeven weten ze zo mogelijk nog minder. Ze zijn niet echt van kwade wil, maar gewoon niet capabel. Vraag om referenties. Ik ben hier gelukkig nooit ingestonken. Helemaal aan het begin heb ik iemand gevraagd om voor 100 euro naar de eerste hoofdstukken te kijken. Daar heb ik veel aan gehad, al zou ik het misschien nu zelf ook kunnen, of beter. (Idee???)

Agressieve bloedhonden. Ze bestaan. Ze starten een bedrijf en beloven JKRowlinghoge sprookjespaleizen aan iedereen die aanklopt. Op het moment dat er geleverd moet worden, zijn ze verdwenen. Dit alles duurt vaak maanden waarbij er steeds opnieuw geld gestort moet worden. Soms geven ze een boek uit en strijken alle inkomsten op. Er is er zelfs een uitgever die je werk (via Google-translate) vertaalt en daar vervolgens rekeningen voor stuurt. Te gek voor woorden? Ja, en tijdens mijn reis ben ik er genoeg tegen gekomen. De JKRowlingdroom is eenvoudig te mooi.

Ik heb die droom. Is dat verkeerd?

PS. Natuurlijk zijn er meer goede dan slechte uitgevers en auteursbegeleiders in NL. Die ben ik op mijn reis ook tegengekomen en waarover later meer. Maar dit is de reis van een beginnend schrijver en daar horen de bloedhonden bij.

IMG_1342

 

 

5c reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *