Die Hilter was een rotvent

Die Hilter was een rotvent

Azra MagazineĀ was een literair tijdschrift. Helaas bestaat het niet meer. Dit was een van de laatste nummers. Jammer omdat beginnende schrijvers hier een heel mooi platform kregen. Hun verhalen verkregen ze oa door een jaarlijkse wedstrijd te organiseren. Mijn verhaal haalde dat nummer net niet en ze mailden mij met de reden waarom: mooi idee vol met potentie maar minstens evenveel beginnersfouten. Deze publicatie betekent heel veel voor mij, juist om die reden. Het was niet goed genoeg, maar ze boden mij een helpende hand. Die kans om veel te leren heb ik met beide handen aangegrepen. Ik heb herschreven en gepolijst en leerde in een week meer dan in het voorgaande jaar. Openstellen voor nieuwe dingen is mijn leidraad.


Die Hilter is een rotventĀ is een uitspraak van mijn moeder. Op het land van haar ouders woonden pachters en een van die vrouwen kon de naam van Hitler niet onthouden. Dat ie een rotvent was, dat begreep ze wel. Dit verhaal is deel biografisch, deels historische fictie. Het begint met een verjaardagsfeest zoals die bij ons thuis in de jaren ’70 werd gevierd. Een fictieve tante wordt dronken en vertelt haar verhaal over de oorlog en legt daarbij het grootste familieschandaal bloot.