Hoe origineel is je verhaal

IMG_2005

Op weg naar een bestseller kom je allerlei obstakels tegen. Vandaag een hele frustrerende.

Voor mijn verhalen doe ik altijd heel veel research. Het zijn veelal historische verhalen en ik wil niet alleen dat alle feiten kloppen en de tijdsgeest in mijn vingers zit, nee ik wil die kennis die nog niet zichtbaar is. En heel vaak, aan het einde van mijn onderzoek, stuit ik ineens op Harry Potter. JK Rowling heeft blijkbaar dezelfde werkwijze als ik: net zolang peuteren totdat je het juiste puzzelstukje in handen hebt. De door haar gevonden feiten kan ik niet meer gebruiken. Zij is zo bekend. En alhoewel die feiten (denk aan namen van personages of figuren uit eeuwenoude Edda’s of prototypes uit onbekende sages) door mij zelf zijn ontdekt,  wees eerlijk: ook u zou denken dat ik plagiaat pleeg als ik ineens over de Steen der Wijzen zou beginnen.

Hierboven beschrijf ik een dagje werk, dus daar is overheen te komen. Ik gebruik gewoon wat andere feiten die ik heb gevonden of zoek verder tot ik iets origineels vind. Soms is de teleurstelling iets groter. Zo had ik onlangs een mooi verhaal verzonnen. Echt gebeurd. De Mona Lisa is gestolen, 100 jaar geleden. Door een Italiaanse meneer die haar van de muur heeft gepakt, onder zijn arm heeft genomen en het het Louvre is uitgelopen. In zijn eenkamerappartementje heeft hij haar boven de kachel opgehangen. Ik zie die man zo zitten met zijn bordje spaghetti op schoot, kletsend met zijn grote liefde. Op een dag won zijn chauvinisme het en bracht hij haar terug naar Italië waar hij Mona aanbood aan een museum. De politie was al ingeschakeld en deze meneer moest naar de gevangenis. Het mooie van dit verhaal is dat dit slechts de oppervlakte was. Achter de schermen bewoog zich nog een boef. Een echte. Hij heeft het schilderij “geleend” van de Italiaan en heeft er vervalsingen van gemaakt die nog steeds bij kunstliefhebbers met teveel geld aan de muur hangt. Ik had de sfeer en de opzet al helemaal uitgewerkt. En ineens zag ik op Facebook een aankondiging van een film hierover. Het hele verhaal inclusief boef. De maker had er 25 jaar aan gewerkt. Ik gun hem zijn primeur maar ik baalde wel.

Dit Mona Lisa verhaal had ik nog niet geschreven, maar het kan erger. Het kan altijd erger. Ik had een heel leuk verhaal afgerond over een jongen die in Harrods woonde. De dag dat ik het op wilde sturen, kwam die gozer van de Media Markt op tv. Hij woont er nog steeds, die rotzak. Mijn verhaal (er schortte nog meer aan) heeft het daglicht nooit gehaald. Daar heb ik wel een traantje om gelaten.

Ik laat me niet uit het veld slaan. Sinds een jaar werk ik aan een geweldig en zeer complex verhaal. Een alomvattende wereldgeschiedenis voor YA met een spannende zoektocht naar de tijd van de Renaissance. Zeg maar: De da Vinci code voor YA. En als u gisteren de krant heeft gelezen dan weet u dat Dan Brown daar zelf ook aan had gedacht. In september ligt het op de planken. Ik ben volledig uit het veld geslagen door dit nieuws. Dit is geen kort verhaal maar een heel boek! Kan het de prullenbak in of is het juist hot?

Hot or not, ik schrijf het af. Ooit komt het op de boekenplank, al is het alleen die van mij: De Rozenkruisers, Vasco en zijn ontdekkingstocht naar het verleden.

 

 

 

 

 

 

 

 

16c reacties

  1. Laat je niet uit het veld slaan, Nienke. Die karakters uit de Edda, mythologieën en legendes kun je nog steeds gebruiken zolang je ze maar in een verhaal verwerkt dat niet over een jongen met een litteken gaat die ontdekt dat hij kan toveren 😜. En Dan Brown is zelf ook niet origineel want David Baldacci, James Patterson en vele andere mannelijke schrijvers van spannende verhalen gingen hem al voor in het schrijven van ya. Ik weet zeker dat Valco een pracht van een verhaal krijgt dat super origineel is en totaal niet lijkt op de Da Vinci code 😊.

  2. Oh, wat erg. Ik zou ook heel erg balen. Ik heb ook eens een verhaal geschreven en later kreeg ik commentaar dat het een kopie was van verhaal x, terwijl ik dat andere nog nooit had gelezen. Alsof er ideeen zijn die in het universum rondzweven en af en toe in een hoofd landen, meerdere hoofden. Ik zou het afschrijven. Ook al is het in grote lijnen hetzelfde, jouw verhaal is toch uniek, omdat jij het op jouw manier vertelt. Een goed verhaal moet altijd worden gedeeld. En ik zou zijn boek recenseren. Jij weet nu of de feiten kloppen 😉 Sterkte.

  3. Wat Brown doet is niet iets dat jouw boek in gevaar brengt 😉 Hij verbouwt zijn eigen boek om makkelijk te teren op zijn oude succes. Wat jij maakt is een nieuw verhaal!

  4. Zo ben ik in de brugklas al van plagiaat beschuldigd door de leraar Nederlands omdat mijn opstel gejat was van Orwell. Ik had nog nooit van Animal Farm gehoord.
    Ik snap dat je flink baalt hoor. Toch zou ik gewoon dapper doorschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *