Seks sells

11146275_967159309969663_4624389532093819810_n

Ik ben de eerste die toegeeft te kunnen genieten van seks. Literaire seks. Toen ik opgroeide  mocht ik van thuis en van school geen Wolkers of Reve lezen. Dus wat doe je dan?

Aan Turks Fruit komen was niet zo eenvoudig als het lijkt. De sociale controle werkte in een zwartekousengemeente beter dan de KGB in de Koude Oorlog. Ik wist ook niet wat ik zocht, ik wist alleen dat de boeken die ik las wat saai werden. Een van mijn grote broers bood uitkomst en gaf me Turks Fruit en zei me: ‘dit moet je lezen, maar niet aan pa laten zien.’

Dat klinkt spannend. En dat was het ook, maar ik de oorvijg – van de vorige keer dat hij zoiets zei – stond nog haarscherp op mijn netvlies geschreven. En dat ging om Erik en het klein insectenboek…. Dat moest ik ook zo hoognodig lezen, vond hij. Dus ik naar de bibliotheek om het te lenen. ‘Van wie is het,’ vroeg de dame achter de balie. ‘Bomans,’ antwoordde ik en was bang om zijn voornaam te noemen. ‘Godfried Bomans?’ Ze keek over haar brilletje en stond dreigend op. ‘Dat mag jij nog niet lezen, want dat ligt niet bij de jeugdboeken.’ Ik zag dat ze de telefoon pakte. Ik wist zeker dat ik had gevloekt en vervloekte van binnen mijn broer die me deze loer had gedraaid. Bij thuiskomst kreeg ik een oorvijg. Vele jaren later hoorde ik pas dat dit om een andere streek was die een van mijn vijf broers me had geflikt. Maar die dag, wist ik niet beter of het kwam door mijn gevloek in de bieb.

Nu stond mijn broer daar met zijn uitgestoken hand. Ik kon de spanning niet weerstaan en griste het boek uit zijn hand. Stiekem las ik het onder mijn deken met een lampje aan. Zoo spannend! Een wereld ging voor me open en ik las alles wat ik van deze schrijver in mijn handen kon krijgen. Later dus ook Reve. Daar ben ik nog mee betrapt door mijn  docent Nederlands, maar dat is een ander verhaal.

Wat ik toen niet wist en nu 30 jaar later wel is dat ik ben begonnen op het hoogtepunt. Dit zijn twee mannen die literaire seks naar een kunst hebben verheven. Seks was daarna nooit meer zo spannend. Tenminste niet zwart op wit.

Voor Hebban las ik onlangs Het is maar bloed van Jerry Hormone. Dat vond ik fijn lezen.Ik heb genoten. Er wordt hem verweten dat hij seks gebruikt om te verkopen, maar als je zijn verhalen goed leest, is het juist heel mooi wat hij doet. Hij maakt een heel dun breekbaar laagje van integere gevoelens en die belegt hij met seks. Heel veel seks, dat kan ik niet ontkennen. Nu lees ik Pussy Album van Stella Bergsma. Dat is een en al seks. En dan de hele riedel. Gelukkig doet ze niet aan voorspel anders zou het nog langer duren.

Tjonge jonge. Wat een boel gore seks heeft haar hoofdpersoon. Bergsma maakt er een trucje van. Het is seks om te shockeren. Ze schopt overal tegenaan. Alle heilige huisjes moeten omver. Onder haar dikke laag van shocking onderwerpen ligt echter niet zo veel. En dat maakt het teleurstellende seks.

Seks in een boek hoeft nergens over te gaan, maar dan is het al snel porno. Ik doe het liever zonder seks. En U?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *